Liigu edasi põhisisu juurde
Slaidi esileht

Konverentsi fookuses olid äärmuslikud ilmaolud – milliste oludega peame Eestis arvestama, kuidas need mõjutavad meie igapäevaseid tegevusi ning mil viisil saame nendeks paremini valmistuda.

Veebikonverents toimus kolmapäeval, 23. märtsil 2022 kell 10.00-13.00. Konverentsi modereeris ERR saatejuht Sander Loite

ETTEKANDED (ettekande video vaatamiseks klikka pealkirjal):

Ettekandes räägime sellest, miks me nii palju ilmast räägime. Milliseid katastroofe me ilmaga seostame ning mida need kogu maailmas endaga kaasa on toonud. Mida saame teha selleks, et olla valmis ilmaohtudega silmitsi seisma? 

Anname ülevaate sellest, kui täpseks osutusid mudelennustused ja neist tulenevad prognoos ning hoiatused. Milline oli ametkonnale ja üldsusele edastatud sõnumi mõjujõud?

Loodusjõude ei ole võimalik vältida, kuid ohte arvesse võttes ja õigesti käitudes saab iga inimene kaitsta ennast ja oma lähedasi. Selleks, et loodusjõudude tekitatud kahjud oleksid võimalikud väikesed, tegeleb Päästeamet paralleelselt nii riski- kui kriisikommunikatsiooniga. Räägime, kuidas kriiside ennetamise ja nendeks valmistumise juures on kriitilise tähtsusega elanikkonna teavitamine eelseisvatest prognoositavatest ohtudest ja ka potentsiaalsetest tagajärgedest, andes elanikkonnale juba aegsasti käitumisjuhiseid ning teadmisi.

Anname ülevaate AS Tallinna Lennujaam ja Keskkonnaagentuuri koostööst Tallinna ja muude lennujaamade käitamisel. Räägime lähemalt ilmainfo olulisusest lennujaamade opereerimisele ja sellest, kuidas see mõjutab meie igapäevatööd.

Ettekanne annab ülevaate teeolude teavituse korraldusest Transpordiametis.

Ohtlikke atmosfäärinähtuseid, mis võivad põhjustada nii majanduslikku kui ka sotsiaalset kahju, esineb Eestis igal aastal, kõige enam just suveperioodil. Nende alla kuulub terve hulk atmosfäärinähtusi: äike, rahe, paduvihmad, pagid, tornaadod ja vesipüksid. Sellised nähtused ohustavad nii inimest kui ka loodust ja võivad mõnikord kaasa tuua tõsiseid tagajärgi. Ettekandes anname ülevaate tähelepanuväärsematest ohtlikest ilmanähtustest, mis on Eestis aset leidnud kahel viimasel suvel.

Kõige sagedasemad äärmuslikud ilmaolud on kuuma- ja külmalained ning tugevad tormid. Eesti tehtud epidemioloogiliste uuringute alusel suureneb nii äärmuslikult kõrgete kui madalate õhutemperatuuride ajal suremus üle Eesti. Kõige enam on ohustatud eakad, kelle suremus võib olla kuumalainete ajal kuni 45% kõrgem. Kliimamuutuste tõttu muutuvad kuumalained lähikümnenditel veelgi teravamaks.  

Eesti edukaima seiklusspordivõistkonna kapten räägib maailma eri paigus seiklusvõistlustel kogetud ekstreemsetest ja ootamatutest ilmaoludest. Kuidas olla valmis ootamatusteks ja kuidas käituda, kui ilmastik mõjutab esialgsete plaanide täitmise võimalusi oluliselt. Milline on praktiliselt vajalik ja toimiv varustus ekstreemolukordades ellu jäämiseks?

Avaldatud: 05.10.2022  /  Uuendatud: 17.04.2023